Trösta dig med dig själv

Livet är som ett pussel
18 maj, 2016
Den viktigaste personen i ditt liv
27 februari, 2017

Trösta dig med dig själv

Att tröstäta är varje människas rättighet. Den sköna känslan av välbefinnande varje gång vi stoppar i oss något som vi verkligen vill ha. En känsla som ofta inte stoppar med den första tuggan utan som bara fortsätter tills allt det goda är slut, eller att vi börjar må fysiskt dåligt.

Men varför vill vi ha allt det vi känner ett sug efter? Varför stoppar vi i oss onyttiga saker som inte är bra för våra kroppar? Svaret ligger i första meningen. Vi ger oss tröst. En tröst som är en ersättning för det som vi inte ger oss själva, nämligen mer kärlek. Genom att äta det vi inte egentligen behöver så hjälper det oss att undvika att känna det som känns just nu. Det kan vara stress, hopplöshet, irritation, sorg eller någon annan känsla som vi inte vill känna. Oavsett om du är medveten om känslan eller inte så vill du undvika det som är just i denna stund. Och då är en chokladbit, en macka eller en påse chips, en cigarett, en snus eller ett glas vin det perfekt för att distrahera dig en stund från det du inte vill uppleva.

Vi är experter på att döma oss själv, att bara vara nöjda då vi har uppnått något, köpt något nytt eller då någon ger oss uppmärksamhet. Men vi tänker sällan på att ge oss själva den uppmärksamheten eller det erkännandet.

Varje gång du känner att du vill äta något onyttigt, snusa, röka, dricka, ta upp din mobil och spela eller gå på sociala medier. Det är signaler på att du behöver nära dig själv med något bättre, något mer kärleksfullt. Nästa gång du får sug efter något, se det som det perfekta tillfället att ge dig mer uppmärksamhet genom att bara sätta dig ner och fokusera på din andning. Bara sitta stilla en stund. Känn dina fötter. Säg till dig själv: “du är bra, jag tycker om dig, jag älskar dig” eller vad som passar bäst i stunden. Genom att föda dig med mer inre lugn och mer kärlek kommer suget att minska.

Ju mer du tycker om dig själv desto mer betydelsefull blir du i dina egna ögon. När du betyder mer och mer för dig själv kommer allt du stoppar i dig betyda mer och du väljer att inte mata dig själv med sådant som inte är nyttigt. Du väljer mer hälsosamma saker att stoppa i munnen.

Vårt största hälsoproblem är inte att vi motionerar för lite eller äter fel saker,  utan det är att vi tycker om oss själva för lite. När vi tycker om oss själva mer spelar vi en allt viktigare roll i våra liv och vi tar mer ansvar för vad vi äter och vad vi gör med våra kroppar.

Så nästa gång du känner ett sug efter en godbit, se det som en signal att du behöver mer kärlek inte socker.

Men glöm inte bort att unna dig det goda i livet då och då. Det kan ju vara så att du är värd att njuta av något gott ibland. Av den enkla anledningen att du är du.

markusfernlund@gmail.com
markusfernlund@gmail.com
Markus är författaren till boken Dina Sanningar som beskriver hur du kan förändra ditt liv med medvetenhet och nyfikenhet. En bok som ger stöd för dig att upptäcka nya saker om dig själv och befria dig från mönster och beteenden som håller dig fast i något du inte längre vill ha. Boken finns att köpa hos de flesta bokhandlare men även här på Dina Sanningar

1 Comment

 1. Agneta Boström skriver:

  Hallå Markus, tänk så mycket man får lära sig på äldre dar(menar mig 74 år) så fantastiskt. När jag var ung visste jag ju knappt vad tankar och känslor var. Det är så intressant att lära sig.
  Vad jag tänkte på i din bok ”Dina sanningar” står det att jag kan få nyhetsbrev. Det vill jag ha.

  Och Markus tack för du väcker liv i mig………………………..

  Ha en bra dag

  Vänligen
  Agneta Boström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X